Skip to main contentWanneer u zichzelf of uw kind aanmeldt, zal gevraagd worden waarom diegene logopedie nodig heeft.

Soms wordt er voor extra toelichting contact opgenomen met de doorverwijzende specialist.

Fonologische articulatiestoornis

Wat is een fonologische articulatiestoornis?

Problemen in de fonologische ontwikkeling uiten zich in articulatiefouten. Wanneer een kind de spraakklanken wel kan produceren, maar moeite heeft met het gebruiken van deze klanken in woorden, spreken wij van een fonologische articulatiestoornis. Een kind met fonologische articulatieproblemen heeft moeite met de betekenistoekenning. Er is sprake van een inconsistent, onregelmatig foutenpatroon.

Bij een fonologische articulatiestoornis is het kind minder goed verstaanbaar dan leeftijdsgenootjes. Tot een bepaalde leeftijd passen kinderen ‘vereenvoudigingsprocessen’ toe in het spreken en is dit ook een normaal verschijnsel. Kinderen met een fonologische articulatiestoornissen blijven die vereenvoudigingsprocessen toepassen op de leeftijd waarop leeftijdsgenootjes dat niet meer doen.

Wat doet de logopedist?

Naar aanleiding van het onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. Belangrijk bij de behandeling van de fonologische articulatiestoornis is de cyclische aanpak waarbij bepaalde klankpatronen intensief getraind worden


Wanneer u zichzelf of uw kind aanmeldt, zal gevraagd worden waarom diegene logopedie nodig heeft.

Soms wordt er voor extra toelichting contact opgenomen met de doorverwijzende specialist.